Acura MDX SUV Forums banner

AKTUALIZACJA: Dwuwarstwowa płyta DVD nie działa

8.2K views 24 replies 10 participants last post by  BoolinaMDX  
#1 ·
Windows Vista ma teraz funkcję nagrywania danych na DVD w programie Windows Media Player (kliknij strzałkę obok opcji „nagraj”, aby wybrać „dysk danych” zamiast „muzyki”). Zatem dzięki tej nowej funkcji nagrałem dwuwarstwową płytę DVD o pojemności 8,5 GB pełną muzyki. Następnie spróbowałem tego w MDX. To jednak nie zadziałało, wyświetlając komunikat „zły dysk”.

Najprawdopodobniej DL nie jest obsługiwane. Istnieje również niewielka szansa, że ​​jest to format DVD używany przez program wmp.
Urządzenie nawigacyjne może nadal akceptować dysk dwuwarstwowy, ponieważ fabryczne płyty DVD są dwuwarstwowe. Jeszcze nie próbowałem kopii zapasowej.

#2 ·
Luke said:
System Windows Vista ma teraz funkcję nagrywania danych na DVD w programie Windows Media Player (kliknij strzałkę obok opcji nagrywania, aby wybrać dysk danych zamiast muzyki). Zatem dzięki tej nowej funkcji nagrałem dwuwarstwową płytę DVD o pojemności 8,5 GB pełną muzyki. Następnie spróbowałem tego w MDX. Jednak to nie zadziałało, mówiąc zły dysk.

Najprawdopodobniej DL nie jest obsługiwane. Istnieje również niewielka szansa, że jest to format DVD, którego używa wmp.
Urządzenie nawigacyjne może nadal akceptować dysk dwuwarstwowy, ponieważ fabryczne płyty DVD są dwuwarstwowe. Jeszcze nie próbowałem kopii zapasowej.
Ktoś wcześniej powiedział, że to zadziała....

#3 ·
Stworzyłem kilka płyt DVD DL za pomocą iTunes (tworzy dysk danych DVD). Działają, ale początkowe odczytywanie (za każdym razem, gdy przełączasz się na płytę) zajmuje bardzo dużo czasu. Ponadto, jeśli jest dużo folderów (np. foldery według artysty), wyświetlanie ich w celu wyszukiwania zajmuje trochę czasu.

#4 ·
bpdunsta said:
Stworzyłem kilka płyt DVD DL za pomocą iTunes (tworzy dysk danych DVD). Działają, ale początkowe odczytywanie (za każdym razem, gdy przełączasz się na dysk) zajmuje bardzo dużo czasu. Ponadto, jeśli jest dużo folderów (tj. foldery według wykonawcy), wyświetlanie ich w celu wyszukiwania zajmuje trochę czasu.

Jeśli celem jest umieszczenie całej muzyki w MDX w celu tasowania, to podejście działa świetnie. W przeciwnym razie jest to trochę uciążliwe.
Myślę, że musi to być inny format DVD (którego wmp nie obsługuje). Zastanawiam się, czy to dysk ISO/UDF. Mogę spróbować Nero lub innego programu, aby sprawdzić, czy to działa (nie żebym naprawdę potrzebował tyle miejsca, ale bardziej z ciekawości).

#5 ·
To działa.

Mogę ci powiedzieć, że DL DVD działa. Spędziłem dużo czasu na testowaniu tego.

Kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas nagrywania płyty DL DVD.

Maksymalnie 1000 piosenek... urządzenie nie wyświetli nic po 999.

Nie więcej niż 8 folderów jest dozwolone.

Nie więcej niż 255 piosenek w folderze.

320Kb to maksymalna dozwolona przepływność dla MP3

198kb to max dla WMA (WMA lossless nie działa)

Musisz nagrać płytę DATA DVD, a nie płytę muzyczną redbook. Po prostu wybrałem Data DVD w Nero.

Nie musisz przełączać warstw, trzymając przycisk płyty, jak podano w innym poście.

Ładowanie płyty może być trochę powolne, ponieważ system musi odczytać i wyświetlić dużo danych na ekranie nawigacji, warto poczekać, gdy można wybrać losowy utwór i nie słyszeć tego samego przez tydzień.

Od czasu do czasu płyta nie będzie czytana... Myślę, że dzieje się tak, gdy płyta jest zimna, a odtwarzacz ciepły. Wysuń i spróbuj ponownie lub spróbuj nagrać na inną płytę DL. Te, których używam, to RiDATA 2.4X 8.5GB DVD+R Dual Layer. Po stronie nagrywania są niebieskawe... działają, ale myślę, że jeśli uda mi się znaleźć bardziej srebrne wykończenie, mogą działać lepiej.

Użyłem programu Windows Media Player do konwersji moich płyt CD na MP3 256KB i ustawiłem go tak, aby organizował je w następujący sposób

Folder zespołu - folder albumu - numer utworu (-myślnik) nazwa utworu . MP3

Odpowiednie informacje są następnie wyświetlane w jednostce centralnej i na ekranie nawigacji.

#6 ·
Wyzwalać,
Dzięki za info. Nigdy nie próbowałem DVD+R DL, ponieważ instrukcja obsługi odnosi się tylko do formatu -R dla audio DVD. Czas rozpocząć nowy projekt.
Wypaliłem kilka płyt DVD-R za pomocą Nero, wszystkie nazwy folderów i nazw piosenek wyświetlają się poprawnie, jednak nie rozpoznaje ani nie wyświetla nazwy dysku, którą przypisałem podczas nagrywania dysku. Wkładam dysk do komputera i używam Eksploratora Windows, nazwa dysku wyświetla się poprawnie. Czy spotkałeś się z podobnym problemem??

#7 ·
Wongster said:
Trigger,
Dzięki za info. Nigdy nie próbowałem DVD+R DL, ponieważ instrukcja obsługi odnosi się tylko do formatu -R dla audio DVD. Czas rozpocząć nowy projekt.
Wypaliłem kilka płyt DVD-R za pomocą Nero, wszystkie nazwy folderów i piosenek wyświetlają się poprawnie, jednak nie rozpoznaje ani nie wyświetla nazwy dysku, którą przypisałem podczas nagrywania dysku. Wkładam dysk do komputera i używam Eksploratora Windows, nazwa dysku wyświetla się poprawnie. Czy spotkałeś się z podobnym problemem??
Tak, to 'by design'. Pierwszy plik na dysku zawsze będzie nazwą dysku. Więc zrobiłem tak, że utworzyłem pusty plik 1-sekundowy o nazwie dysku i umieściłem go w folderze głównym.

Memorex DL +R odtwarza się dobrze na moim komputerze, ale nie w moim MDX. Więc nie jestem jeszcze pewien, co trzeba zrobić, żeby to zadziałało. Spróbuję później Nero zamiast odtwarzacza multimediów Windows. Moim jedynym przypuszczeniem jest to, że format DVD jest inny (UDF zamiast ISO/UDF lub coś w tym stylu).

#8 ·
Wongster said:
Trigger,
Nagrałem kilka płyt DVD-R za pomocą Nero, wszystkie nazwy folderów i nazw piosenek wyświetlają się poprawnie, jednak nie rozpoznaje ani nie wyświetla nazwy dysku, którą przypisałem podczas nagrywania dysku. Wkładam dysk do komputera i używam Eksploratora Windows, nazwa dysku wyświetla się poprawnie. Czy spotkałeś się z podobnym problemem??
Luke ma rację, nie wyświetla prawdziwej nazwy przypisanej płyty (nie wiem dlaczego).. Zrobiłem też mały, 5-sekundowy pusty plik mp3 i nazwałem go MDX MP3 DVD 01. To właśnie pojawi się w menu wyboru dysku.

#10 ·
Cześć

Miałem podobny problem z nagrywaniem bezpośrednio z programu Media Player na płyty DVD Single Layer. Wydaje się, że używa on nieco innego formatu dysku (nie jestem pewien, czy to Himat, czy coś w tym rodzaju).
Zrobiłem to samo z moim zwykłym oprogramowaniem do nagrywania i zadziałało, bez problemu.

Na marginesie, zripowałem moją kolekcję płyt CD do formatu WMA z częstotliwością próbkowania 192 KB/s. Otrzymuję ponad 900 utworów na jednej płycie DVD-R.
Podczas rozwiązywania mojego "problemu z nagrywaniem" (nie, doktorze, nie mam.... :D ), usłyszałem, że istnieje limit 1000 utworów na dysku. Podsumowując, jeśli w ogóle kompresujesz swoje pliki, używanie płyt DL może ci nic nie dać...

russ

#11 ·
Russr said:
Cześć

Miałem podobny problem z nagrywaniem bezpośrednio z odtwarzacza multimedialnego na jednowarstwowych płytach DVD. Wydaje się, że używa nieco innego formatu dysku (nie jestem pewien, czy to Himat, czy coś w tym rodzaju).
Zrobiłem to samo z moim zwykłym oprogramowaniem do nagrywania i zadziałało, bez problemu.

Na marginesie, zripowałem moją kolekcję płyt CD do formatu WMA z częstotliwością próbkowania 192 KB/s. Otrzymuję ponad 900 utworów na jednowarstwowej płycie DVD-R. Podczas rozwiązywania problemu z nagrywaniem (nie, doktorze, nie mam.... :D ) usłyszałem, że istnieje limit 1000 utworów na dysku. Podsumowując, jeśli w ogóle kompresujesz swoje pliki, używanie płyt DL może ci nic nie dać...

russ
Udało mi się zmieścić 1031 plików MP3 z szybkością 256 bitów na płycie DL DVD..trochę mi zajęło, zanim zrozumiałem, dlaczego nie widzę ostatnich kilku albumów.

Jeśli zgrywasz z prędkością 320 kb MP3, prawdopodobnie nie uda ci się osiągnąć limitu 1000 utworów. Jestem w trakcie konwertowania całej mojej kolekcji płyt CD do 320, a następnie użyję 2 lub 3 płyt DL DVD w zmieniarce, zamiast 1 płyty z 1000 utworami 256 bit. Jakość ponad ilość, powiadam... plus masz 6 płyt w zmieniarce do zabawy.

#12 ·
Właśnie sprawdziłem płytę DVD DL, która nie działała. Rzeczywiście jest to format UDF, jak się spodziewałem. UDF nie ma limitu rozmiaru 4 GB i działa z xbox360, więc być może dlatego wybrano ten format. Jednak nie sądzę, żeby MDX mógł odczytać UDF, więc spróbuję jeszcze raz z dyskiem ISO.

Mój MDX jest obecnie w Acura w celu wymiany klapki wlewu paliwa, więc spróbuję jutro. Klapka wlewu paliwa czasami się zacinała, więc zamówili nową klapkę wlewu paliwa.

#14 ·
Myślę, że być może doszedłem do tego, dlaczego moja płyta od czasu do czasu wypluwa się ze złym formatem lub nie może odczytać... instrukcja podaje DVD -R i nie mówi +R... Nagrałem moją DL na nośniku +R, ponieważ były to dane, ale powiedziano mi, że w prawdziwych odtwarzaczach DVD należy używać -R. +r jest dobre dla danych i komputerów.

Teraz nagrywam płytę testową... dam znać, czy -R pomoże.

#15 ·
Trigger said:
Myślę, że być może doszedłem do tego, dlaczego moja płyta czasami wyrzuca zły format lub nie może odczytać... w instrukcji jest napisane DVD -R i nie ma +R... Nagrałem moją DL na nośniku +R, ponieważ to były dane, ale powiedziano mi, że w prawdziwych odtwarzaczach DVD należy używać -R. +r jest dobre dla danych i komputerów.

Nagrywam teraz płytę testową... dam znać, czy -R pomoże.
Obecnie prawie wszystkie odtwarzacze DVD akceptują zarówno +R, jak i -R, więc to nie powinno być problemem. To nie jest tak, że +R jest formatem komputerowym, ale raczej niektórzy sprzedawcy forsują +R, a niektórzy -R (jak sprawa Blu-ray/HD-DVD).

DL istnieje tylko w +R i mogłem ich używać w MDX, o ile jest sformatowany jako ISO. Więc może to format jest problemem.

#16 ·
Luke said:

Prawie wszystkie odtwarzacze DVD akceptują obecnie zarówno +R, jak i -R, więc to nie powinno być problemem. To nie jest tak, że +R to format komputerowy, ale raczej niektórzy sprzedawcy naciskali na +R, a niektórzy na -R (jak w przypadku Blu-ray/HD-DVD).

DL istnieje tylko w +R i mogłem ich używać w MDX, o ile są sformatowane jako ISO. Więc może format jest raczej problemem.
Nowe DL -R, które nagrałem dzisiaj, działa idealnie i ładuje się znacznie szybciej niż +R (5 sekund) i jak dotąd nie zostało wyplute. Instrukcja wyraźnie stwierdza obsługę tylko płyt DVD -R. Jestem pewien, że to był mój problem z przerywanymi błędnymi odczytami.

Ponownie -R jest zalecanym formatem dla odtwarzaczy DVD niekomputerowych.

#17 ·
Trigger said:

Nowy DL -R, który dziś nagrałem, działa idealnie i ładuje się znacznie szybciej niż +R (5 sekund) i jak dotąd nie został wypluty. Instrukcja wyraźnie stwierdza obsługę tylko płyt DVD -R. Jestem pewien, że to był mój problem z przerywanymi złymi odczytami.

Ponownie -R jest zalecanym formatem dla odtwarzaczy DVD bez komputera.
Ciekawe, nie wiedziałem, że istnieje DVD -R DL. DVD +R DL odczytuje się tak szybko jak moja płyta DVD -R w moim MDX z 2007 roku. Nie napotkałem żadnych problemów z dwuwarstwową płytą DVD+R (memorex).

Nie zgodziłbym się z tym, że -R jest zalecanym formatem dla komputerów innych niż PC, ponieważ zależy to od marki. Na przykład nagrywarki DVD Philips i Sony na początku nagrywały wyłącznie na DVD+R/RW. Jednak teraz większość odtwarza/nagrywa oba formaty. Więcej informacji można znaleźć tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/DVD+R

#25 ·
Ciekawe, nie wiedziałem, że istnieje DVD -R DL. DVD +R DL czyta się tak szybko jak moje DVD -R w moim '07 MDX. Nie napotkałem żadnych problemów z DVD+R Double layer (memorex).

Nie zgodziłbym się z tym, że -R jest zalecanym formatem dla komputerów innych niż PC, ponieważ zależy to od marki. Na przykład nagrywarki DVD Philips i Sony nagrywały początkowo wyłącznie na DVD+R/RW. Jednak teraz większość odtwarza/nagrywa oba formaty. Więcej informacji można znaleźć tutaj: DVD+R - Wikipedia, the free encyclopedia
Czy ktoś na pewno wie, które z nich ma większą szansę zadziałać?

DVD-R czy DVD+R?

#18 ·
Luke said:

Tak, to jest 'z założenia'. Pierwszy plik na dysku zawsze będzie nazwą dysku. Więc zrobiłem tak, że utworzyłem pusty plik 1-sekundowy z nazwą dysku i umieściłem go w folderze głównym.
Luke, więc utworzyłeś plik mp3 z nazwą swojego dysku? Czy tak wygląda struktura twojego katalogu?

IE:

D:\
MOJANAZWADYSKU.mp3
<FolderMuzyczny1>
<FolderMuzyczny2>
<FolderMuzyczny3>

#20 ·
Dzięki,

Działało jak marzenie! Koniec zgadywania, który dysk jest w którym gnieździe. ;)

#21 ·
Re: To działa.

Użyłem programu Windows Media Player do konwersji moich płyt CD do plików MP3 256KB i ustawiłem go tak, aby organizował je w następujący sposób:

Folder zespołu - folder albumu - numer utworu (-myślnik) nazwa utworu . MP3

Właściwe informacje są następnie wyświetlane w jednostce centralnej i na ekranie nawigacji.
Jestem nowy w tym temacie - z góry przepraszam, jeśli to głupie pytanie...

Mam kilka plików MP3 w WMP v.11. Pliki MP3 zostały zakupione w serwisie Amazon i mają nazwę artysty, tytuł, okładkę albumu itp., co wydaje się być poprawnie przeniesione do WMP. Załadowałem je do cirlinca dvd audio solo, aby wyprodukować dvd-a. Działa i brzmi świetnie!!, ale nie pojawiają się żadne informacje o utworach (artysta, tytuł - okładka byłaby fajna...)

Co robię źle?

#22 ·
Re: Re: To działa.

uncal said:

Jestem nowy w tym - z góry przepraszam, jeśli to głupie pytanie ...

Mam kilka plików MP3 w WMP v.11. Pliki MP3 zostały zakupione w serwisie Amazon i mają nazwę wykonawcy, tytuł, okładkę albumu itp., co wydaje się być poprawnie przeniesione do WMP. Załadowałem je do cirlinca dvd audio solo, aby wyprodukować dvd-a. Działa i brzmi świetnie!!, ale nie pojawiają się żadne informacje o utworach (wykonawca, tytuł - grafika byłaby fajna ...)

Co robię źle?
Nie sądzę, aby format DVD-A obsługiwał informacje o utworach, tytułach i piosenkach. Mam teraz w odtwarzaczu kupiony w sklepie DVD-A i pokazuje tylko utwór 1, utwór 2 itp.

Nie sądzę, że zyskasz coś na konwersji plików MP3 lub WMA do DVD-A, ponieważ nie możesz zyskać żadnej jakości, jeśli twoim źródłem jest mp3. Po prostu nagraj dwuwarstwową płytę DVD-R w formacie MP3 320KB i uzyskasz najlepszą jakość, jaką możesz uzyskać ze wszystkimi informacjami o utworach. Pamiętaj, że istnieje limit 999 utworów (zajęło mi chwilę, żeby to rozgryźć).

#24 ·
Re: Re: Re: To działa.

Trigger said:

Nie sądzę, aby format DVD-A obsługiwał informacje o ścieżce, tytule i utworze. Mam teraz w odtwarzaczu kupiony w sklepie DVD-A i pokazuje tylko ścieżka 1, ścieżka 2 itp.

Nie sądzę, że uzyskasz jakąkolwiek korzyść z konwersji MP3 lub WMA na DVD-A, ponieważ nie możesz zyskać żadnej jakości, jeśli Twoim źródłem jest mp3. Po prostu nagraj dwuwarstwową płytę DVD-R w formacie MP3 320KB i uzyskasz najlepszą jakość, jaką możesz uzyskać ze wszystkimi informacjami o utworach. Pamiętaj, że istnieje limit 999 utworów (zajęło mi trochę czasu, żeby to rozgryźć).
Właściwie zauważyłem, że jakość dźwięku z konwertowanych plików mp3 na płytę DVD-A jest znacznie lepsza niż z płyty mp3. Bas jest znacznie głębszy w DVD-A. Myślę, że ma to coś wspólnego z dekoderem mp3 w jednostce centralnej, może nie jest tak dobry jak dekoder DVD-A.