2006 MDX, 140 tys. mil - Słyszałem tykanie dochodzące z kół pasowych, gdy silnik pracował na biegu jałowym i pod obciążeniem (kiedy włączyłem klimatyzację) i początkowo myślałem, że jest problem ze sprzęgłem klimatyzacji. Po przeszukaniu tutaj i na YouTube (ten gość miał DOKŁADNIE ten sam dźwięk -
), doszedłem do wniosku, że to problem z napinaczem/kołem pasowym. Wymieniłem cały zespół napinacza (z 2 nowymi kołami pasowymi) i oryginalny dźwięk wydaje się zniknął, ale teraz mam nowy, głośniejszy dźwięk grzechotania/tykania.
Zrobiłem kilka filmów z nowym dźwiękiem
1.
- Przewiń do 35 sekundy, aby usłyszeć to wyraźniej. Kiedy samochód nie jest na biegu (bez obciążenia silnika), grzechotanie jest minimalne. Kiedy wrzucam bieg, hałas staje się głośniejszy, a jeśli lekko nacisnę gaz, grzechocze jeszcze głośniej (co słychać na 35 sekundzie).
2.
- widok spod maski. Można to usłyszeć od razu po rozpoczęciu filmu, ale prawdopodobnie najbardziej wyraźnie słychać to na samym końcu filmu. Zdejmuję nawet najmniejsze napięcie z paska (co widać na filmie, gdy naciskam napinacz), a grzechotanie ustaje.
Jakieś pomysły, co to może być?
Zrobiłem kilka filmów z nowym dźwiękiem
1.
2.
Jakieś pomysły, co to może być?