Niedawno wymieniłem drążki kierownicze w moim 07 MDX, a następnie pojechałem samochodem (nie robiąc jeszcze zbieżności) i komunikat ostrzegawczy "Check VSA System" pojawił się na wyświetlaczu deski rozdzielczej po około 10 minutach jazdy. Nigdy wcześniej się nie pojawiał, nawet ze złymi drążkami kierowniczymi i lekko skręconą kierownicą. Więc poszedłem i zrobiłem zbieżność dziś rano, a komunikat "Check VSA System" pojawił się ponownie w drodze do domu. Próbowałem ręcznej procedury resetowania ABS/VSA opisanej w kilku filmach na YouTube, ale 5-minutowa jazda do sklepu jakiś czas temu spowodowała, że komunikat pojawił się ponownie.
Moje badania prowadzą mnie do przekonania, że może to być czujnik kąta skrętu kierownicy, który jest uszkodzony - ponownie, ten komunikat nigdy się nie pojawił, dopóki faktycznie nie wymieniłem drążków kierowniczych - więc czy jest możliwe, że jeden z drążków kierowniczych jest uszkodzony i nawet po ustawieniu zbieżności czujnik kąta skrętu kierownicy powoduje pojawienie się tego komunikatu? Nie sądzę, żeby istniał jakikolwiek sposób, aby spróbować to zresetować bez skanera diagnostycznego Hondy. Czy ktoś ma jakieś inne pomysły, co sprawdzić?
Moje badania prowadzą mnie do przekonania, że może to być czujnik kąta skrętu kierownicy, który jest uszkodzony - ponownie, ten komunikat nigdy się nie pojawił, dopóki faktycznie nie wymieniłem drążków kierowniczych - więc czy jest możliwe, że jeden z drążków kierowniczych jest uszkodzony i nawet po ustawieniu zbieżności czujnik kąta skrętu kierownicy powoduje pojawienie się tego komunikatu? Nie sądzę, żeby istniał jakikolwiek sposób, aby spróbować to zresetować bez skanera diagnostycznego Hondy. Czy ktoś ma jakieś inne pomysły, co sprawdzić?