Klubuję MDX, ponieważ brak ekranu dotykowego jest praktycznie zabójczy (i ostatecznie może okazać się prawdziwym zabójcą dla mnie). Ale są też inne rzeczy. Prawie każdy inny pojazd w swojej klasie ma elektroniczne sterowanie trzecim rzędem siedzeń. Prawie każdy inny pojazd ma trójbolcowe gniazdo (otwór uziemiający), podczas gdy MDX go nie ma. Większość innych producentów ma jakiś rodzaj automatycznego parkowania. GV80 ma zdalne parkowanie, w którym można faktycznie przesuwać pojazd do przodu i do tyłu, będąc poza pojazdem.
GV80 ma elektroniczne fotele w trzecim rzędzie, wentylowany drugi rząd, miejsce do przechowywania osłony bagażnika, ekran dotykowy i wspomniane wspomaganie parkowania. A po zobaczeniu GV80 o wartości 73 000 USD w rzeczywistości, nie czułem, że Type S jest szczególnie lepszy. To była trudna decyzja, a Type S Advance miał lepsze zawieszenie.
Kilka kontrargumentów dla celów dyskusji -
Ekran dotykowy - już omówiony szczegółowo, ale jako ktoś, kto nie ma MDX 4. generacji, ale mocno by go rozważył, biorąc pod uwagę wspaniałe doświadczenia, jakie miałem z moją 3. generacją, z pewnością nie byłoby to dla mnie problemem, chociaż zgadzam się, że byłoby lepiej, gdyby Acura zapewniła obie opcje wejścia, a następnie pozwoliła użytkownikowi zdecydować, której chce użyć.
Trzeci rząd - Nie jestem pewien, co masz na myśli przez „elektroniczne sterowanie”, ale jeśli masz na myśli składanie/podnoszenie fotela za pomocą silnika, widzę pewną użyteczność, ale także więcej potencjalnych rzeczy do zepsucia, a użyteczność będzie zależeć od użytkowania. Właściwie rzadko korzystam z fotela, więc podnoszenie/opuszczanie go ręcznie, gdy chcę z niego skorzystać, nie jest taką dużą sprawą.
Gniazdo - Przetwornica 12 V DC na AC do samochodu kosztuje około 30 $. Właściwie kupiłem jedną kilka lat temu „na wszelki wypadek” i trzymałem ją w samochodzie, ale nigdy jej nie użyłem. Nie widzę silnej potrzeby, chyba że trzeba podłączyć laptopa, ponieważ 3-5 godzin pracy na baterii jest dla nich niewystarczające, ale w tym niszowym przypadku większość adapterów do laptopów ma 2 bolce, więc jeśli dostępne jest gniazdo 2-bolcowe, to wystarczy. W jeszcze bardziej niszowych przypadkach zawsze mogą wydać 30 $ na przetwornicę, tak jak ja.
Automatyczne parkowanie - Może to przypadek „nie wiesz, czego ci brakuje”, ponieważ nigdy czegoś takiego nie miałem, ale ostatnio myślałem o tego typu funkcji i nie widzę w niej dla mnie sensu. Jeśli miejsce jest tak ciasne, że miałbym trudności z parkowaniem równoległym, to nie chcę parkować mojego pojazdu w tym miejscu, ponieważ prawdopodobieństwo, że samochody po obu stronach uderzą w niego, gdy będą wyjeżdżać, jest bardzo duże. Potrafię całkiem dobrze zaparkować równolegle w rozsądnym miejscu.
Ponownie, dla mnie to tylko małe szczegóły funkcji, które bledną w porównaniu z tym, jak pojazd faktycznie jeździ i się prowadzi oraz komfortem siedzenia, które są dla mnie atrybutami znacznie ważniejszymi niż gadżety. Biorę również pod uwagę, jak często lub jak długo faktycznie korzystałbym z jednej z funkcji/gadżetów, ponieważ przekłada się to na rzeczywistą wartość - tj. podczas jazdy nie muszę tak bardzo majstrować przy ekranie, więc nie ma problemu, rzadko podnoszę/opuszczam trzeci rząd siedzeń, więc nie ma problemu, nie parkowałbym w ciasnym miejscu ze względu na potencjalne uszkodzenia przez inne samochody, więc nie ma problemu z samodzielnym parkowaniem itp.
Jazda z prędkością ponad 100 mil na godzinę i przyspieszenie, aby do niej dotrzeć - również nie jest dla mnie problemem, ponieważ w USA nigdy nie jeżdżę z prędkością 100 mil na godzinę, a nawet 90 mil na godzinę. Jeżdżę z prędkością 85 mil na godzinę tam, gdzie jest to dozwolone (Utah, myślę, że może część Teksasu itp.). Nie jeździłem 4. generacją, ale 3. generacja osiąga 90 mil na godzinę wystarczająco szybko. Gdybym miał jeździć MDX w Niemczech, tj. gdybym zabrał tam jeden ze sobą, jazda z prędkością ponad 100 mil na godzinę byłaby ważna, ponieważ jeździłem z taką prędkością wiele razy, gdzie jest to bezpieczne. Ale nie planuję przeprowadzać się do Niemiec i zabierać tam ze sobą MDX.