Czy powinienem wymienić olej po 5 tysiącach mil w moim nowym MDX 2020?
Tak. Co mówi pozostały % żywotności oleju w MID?Czy powinienem wymienić olej po 5 tysiącach mil w moim nowym MDX 2020?
A - Kod główny | Wymień olej silnikowy |
B - Kod główny | Wymień olej silnikowy, wymień filtr, obróć opony, sprawdź hamulce przednie i tylne, sprawdź regulację hamulca postojowego i inne inspekcje |
1 - Kod podrzędny | Rotacja opon |
2 - Kod podrzędny | Wymień filtr przeciwpyłkowy/przeciwpyłkowy, sprawdź pasek napędowy, wymień filtry powietrza, element filtra powietrza |
3 - Kod podrzędny | Wymień płyn w skrzyni biegów i transferze |
4 - Kod podrzędny | Wymień świece zapłonowe, sprawdź pompę wody, sprawdź luz zaworowy, wymień pasek rozrządu (jeśli wymagany) |
5 - Kod podrzędny | Wymień płyn chłodzący silnik |
6 - Kod podrzędny | Wymień płyn w tylnym mechanizmie różnicowym |
Możesz wymieniać olej, kiedy tylko chcesz. To twoje pieniądze. Zlecam serwis, gdy mówi o tym MID.Czy powinienem wymienić olej po 5 tys. mil w moim nowym mdx 2020?
No, dzięki za zwrócenie uwagi na oczywistość. Nie sądzę jednak, żeby to było jego pytanie. Przyszedł na forum szukać rady.Możesz wymieniać olej kiedy chcesz. To twoje pieniądze. Ja robię serwis, gdy każe MID.
tak, i jeśli zmienisz olej, gdy MID pokazuje 0 i wyślesz próbkę do analizy oleju, w tym TBN (całkowita liczba zasadowa), prawdopodobnie okaże się, że MID mówi ci, żeby zmienić olej na długo przed tym, zanim będzie to konieczne. Analiza oleju prawdopodobnie wykaże prawie zerowe zanieczyszczenia i 50% lub więcej pozostałego pakietu dodatków, a olej nadal będzie bardzo blisko początkowej wydajności 0W-15.Przestrzegam MID, a nie żadnej nieuzasadnionej stałej liczby mil. Nie ma nic magicznego w liczbie 5000. Inżynierowie, którzy zaprojektowali silnik i firma, która musi go wspierać gwarancją i reputacją, wiedzą znacznie więcej o tym, co jest potrzebne, niż przypadkowi ludzie w Internecie.
Zmieniam swój olej po tym, jak MID wyświetli kod, co następuje przy około 15% pozostałej żywotności. Właściwie zmieniam go między 15% a 5% pozostałej żywotności, w zależności od tego, co planuję robić. Jeśli to tylko jazda po okolicy, pozwalam mu zbliżyć się do 5%, ale jeśli planuję podróż, robię to bliżej 15%. Gdybym miał przed sobą dużą podróż z wybrzeża na wybrzeże, mógłbym go zmienić, zanim pojawi się na MID przy 15%.
Przez przypadek raz zszedłem do 0% podczas podróży z wybrzeża na wybrzeże i stało się to prawie dokładnie po 10 000 milach, a ja zrobiłem matematykę na innych zmianach i mają one tendencję do występowania dość blisko 10 000 mil, jeśli ktoś miałby pozwolić mu zejść aż do 0. Oznacza to, że jeśli zmieniasz olej przy dowolnym przebiegu, takim jak 5000, zmieniasz go około dwa razy częściej niż jest to potrzebne. A jeśli uważasz, że powinieneś go zmienić przy 5000, to dlaczego nie przy 4000 lub 3000 lub 1000? 5000 to tylko arbitralna liczba, którą wyciągnąłeś skądś, ale nie z zaleceń producenta.
Niewiele osób, w tym ja, mówi 6 miesięcy 5 tys., ale każdemu według własnego uznaniaCzy powinienem wymienić olej po 5 tys. mil w moim nowym mdx 2020?
Niewiele osób, w tym ja, mówi 6 miesięcy 5k, ale każdemu według własnego uznania. Pozwólcie, że wyjaśnię: mieszkam w Nowym Jorku, czasami zajmuje mi godzinę przejechanie 7 mil autostradą, klimatyzacja działa na zewnątrz w temperaturze 98 stopni, stop and go. Zima może być dość zimna. Więc dla mnie w kwietniu i październiku zmieniam olej i filtr za łączny koszt 60 dolarów i łącznie 1 godzinę mojego emerytowanego czasu. I dobre samopoczucie, szybciej i łatwiej to zmienić, niż się nad tym zastanawiać.
Zrobiłem wymianę oleju przy 6 tys. mil w naszym MD 2019, kiedy żywotność oleju wynosiła około 25%, ale minął rok. Analiza oleju wykazała prawie zero zanieczyszczeń, poniżej normalnego poziomu metali i blisko 50% początkowych dodatków wciąż obecnych (TBN). Moja konkluzja: Acura (jak GM) jest bardzo konserwatywna. Moja analiza GM jest dość podobna i dotyczy ciężarówki z silnikiem Diesla, która zwykle holuje przyczepę o wadze 10 000 funtów przez 50% lub więcej czasu między wymianami oleju wynoszącymi około 7-9 tys. mil.Mam teraz około 3500 mil na swoim i po zobaczeniu, jak czysty był olej na bagnecie, prawdopodobnie poczekam - min. 7500 mil lub do momentu, gdy zaświeci się kontrolka. Byłem w podróży drogowej na 1000 mil - 80-85 MPH przez większość czasu jazdy i spodziewałem się, że będzie wyglądać bardziej brudno. MCRacer poruszył kilka dobrych punktów, które są prawdopodobnie dość dokładne.