Acura MDX SUV Forums banner

Pytanie dotyczące smarowalnego łącznika końcowego MOOG

3.1K views 13 replies 6 participants last post by  AcuraAddicted  
#1 ·
Mój łącznik końcowy MOOG wydaje dźwięk jak skrzecząca gumowa kaczka po zaledwie około 5 miesiącach. Zamawiam więc nowy zestaw z rockauto w ramach wymiany gwarancyjnej. Pytanie brzmi, czy muszę napełnić jakimś smarem przed zamontowaniem nowego zestawu. Ostatnim razem, gdy instalowałem, nie napełniłem żadnym smarem.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#7 ·
Wow, 5 miesięcy to naprawdę źle. Moje oryginalne wytrzymały 9 lat do około 135 tys. mil. Zastanawiam się, czy Twoje MOOG-i nie były wstępnie nasmarowane.
Naprawdę nie wiem dokładnie, co się dzieje, nie podnosząc samochodu i nie patrząc pod spód. Chcę zainstalować oryginalny łącznik końcowy, ale ostatnim razem miałem taki problem z ich usunięciem. Usunięcie oryginalnego łącznika końcowego zajęło mi prawie cztery godziny z powodu zardzewiałej nakrętki, a sześciokątny imbus jest bezużyteczny do trzymania.

#10 ·
^ Klej do gwintów? Chodzi ci o smar antyzatarciowy, prawda?

OP.. Czy moczyłeś końcówkę drążka w oleju penetrującym wcześniej?
Użyłem oleju penetrującego i niewiele to pomogło, ponieważ nakrętka i śruba nadal się poruszały razem. Zrobiłem to, trzymając śrubę w imadle i obracając nakrętkę w przód iw tył i nakładając olej penetrujący, aż nakrętka zeszła. Był to długi i żmudny proces, ponieważ cholerne imadło ciągle się luzowało. Po drugiej stronie, zanim poluzowałem nakrętkę, użyłem nakrętki, która już zeszła z drugiej strony i wkręcałem ją w przód iw tył, aby usunąć zardzewiały gwint. Ta technika bardzo pomogła.

#14 ·
With OEM links I find it way easier to just pop the link off the ball with a long flat screwdriver then grab the ball with vise grips and be done with it.
Zrobiłem taką jedną. Nie byłem w stanie utrzymać kuli w imadle, aby poluzować nakrętkę - było tak źle. Musiałem użyć piły szablastej, aby zetrzeć części kuli, żeby móc ją pewnie chwycić w imadle.