Acura MDX SUV Forums banner

Pomoc w znalezieniu źródła wycieku oleju w 2009 roku

696 views 4 replies 4 participants last post by  Skunto  
#1 ·
Nowicjusz na forum, więc bądźcie dla mnie wyrozumiali. Mam '09 MDX z przebiegiem 114 tys. mil. Jest w super dobrym stanie i zamierzam go zatrzymać na długo. Jestem wielkim fanem Hondy i KOCHAM mojego MDX. Działa świetnie, nie zużywa oleju, ale mam irytujące kapanie oleju z silnika i nie chcę mieć kartonu na podłodze w garażu. W ciągu ostatniego roku wymieniłem uszczelki pokrywy zaworów i właśnie zleciłem w warsztacie wymianę uszczelek pompy oleju, uszczelki miski olejowej, a następnie pompy wody i paska rozrządu, gdy mieli go rozebranego.

W zeszłym tygodniu zauważyłem kilka kropli oleju na podłodze w garażu, ugh. Zamierzam zadzwonić do warsztatu w przyszłym tygodniu, ale chciałem potwierdzić, jakie są pozostałe możliwości.

Oto moje pytanie - czy to jedyne możliwe opcje?
  • Uszczelka główna na wale korbowym
  • Obudowa filtra oleju/vtec
  • Zawór EGR
Wiem, że kawałek kartonu pod samochodem byłby tańszy, ale chcę to naprawić. Z góry dziękuję!

#4 ·
Wyczyść i sprawdź stronę zespołu obudowy filtra oleju, to może być to. Sprawdź również pompę wspomagania kierownicy, przewody i złączki, to one mogą przeciekać po stronie pasażera silnika.

Jeśli uszczelki pompy oleju zostały odnowione, powinni byli wymienić uszczelkę filtra oleju (plus uszczelki ciśnienia oleju i elektrozaworu VTEC) w tym samym czasie. Czy w tym czasie wymieniłeś przednią uszczelkę wału korbowego?

#5 ·
W końcu dostałem go z powrotem do warsztatu dzisiaj i pokazali mi problem - powiedzieli, że wyciek pochodzi z uszczelki filtra oleju. To dobry warsztat i powiedzieli, że wymienili uszczelkę, kiedy robili uszczelki pompy oleju, ale z jakiegoś powodu nie uszczelniła się prawidłowo. Wymienili uszczelkę filtra oleju i znowu jest w domu, schowany w moim garażu. Będę na to uważał, ale myślę, że zagadka została rozwiązana. Dzięki wszystkim, którzy odpowiedzieli.

Kocham mojego MDX!