ABS light always on tripping VTM-4 light - Acura MDX Forum : Acura MDX SUV Forums
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
post #1 of 6 (permalink) Old 11-24-2012, 05:18 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
ABS light always on tripping VTM-4 light

The ABS light is always on and the VTM-4 light comes on after maybe 2 minutes of driving. The dealer told me that the rear right speed sensor needed changing (code reader told them). I changed it but the ABS light won't clear.

1. How do I clear the ABS light?
2. What can I trouble shoot to decide what the problem is?

Any help would be appreciated.

Tks

J Mack is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 11-25-2012, 09:53 AM
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: Katy, TX
Posts: 926
Get the two-digit code number and post it for help. You can access the codes yourself. See following link.

Vehicle Stability Assist

good luck

2003 Acura MDX w/ Nav
2006 Acura TSX
2010 Acura TSX
1994 Honda Accord
See you down the ROW!
TexasHonda is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 11-26-2012, 07:26 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Thanks for the follow up and the link.

The VTM-4 flashed 2-2 (2 slow and 2 fast).
And the ABS flashed 1-1 (1 slow and 1 fast).
J Mack is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 11-27-2012, 06:49 AM
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: Katy, TX
Posts: 926
According to index I have 11 is RF wheel sensor and 22 is LF pulser or tone ring.

If you intend to DIY, suggest a shop manual. check automanualsource on ebay for a download manual for $22.

good luck

2003 Acura MDX w/ Nav
2006 Acura TSX
2010 Acura TSX
1994 Honda Accord
See you down the ROW!
TexasHonda is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 11-27-2012, 06:44 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Is there a way to test the speed sensor? I was told that the rear right one was bad by the dealership and I don't want to go on a witch hunt replacing everything in vain.
Of the two (RF wheel sensor and LF pulser or tone ring), which one should be changed first?
Are the indicator lights accurate? The ABS light first came on when I was backed into water enough to get the rear sensors wet. As soon as I pulled out the ABS light came on. I struggle with the idea that the front speed sensor went from doing that.
Your thoughts?
J Mack is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 11-28-2012, 08:45 PM
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: Katy, TX
Posts: 926
The codes suggest RF sensor & LF pulser.

I checked manual and there is a long diagnostic procedure. You can check resistance of sensor. It should be 450-2000 ohms.

On other ABS system, I had success w/ simply removing the sensor, cleaning sensor, and cleaning pulser by stuffing rag down sensor hole to push against pulser (tone ring) and rotationg wheel. Dirt/grime on the sensor and pulser can cause poor signal and set a code. Worth a try.

For details you need the shop manual I mentioned.

good luck

2003 Acura MDX w/ Nav
2006 Acura TSX
2010 Acura TSX
1994 Honda Accord
See you down the ROW!
TexasHonda is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Acura MDX Forum : Acura MDX SUV Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Rate This Thread
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome